Zomerkaping

Voor mij is de Zomerkaping een snelkookpan voor jonge schrijvers. Een week bezig zijn met niets anders dan schrijven (zowel met mijn eigen teksten als die van anderen) heeft me verder vooruit geholpen dan ik ooit had kunnen denken. Om dan nog maar te zwijgen over de hilarische gesprekken over literatuur die we met de kapers onder elkaar voerden. Kennismaken met andere schrijvers is enorm belangrijk voor je eigen ontwikkeling, en de Zomerkaping is daar perfect voor!”  – Jens Meijen

De zomerkaping is een schrijfresidentie voor jong literair talent waarin een literair platform wordt ‘gekaapt’. Onder begeleiding van professionele schrijvers, dichters en andere kunstenaars schrijven de residenten aan een eigen uitgave.

ZOMERKAPING 2019

De komende editie vindt plaats van 29 juli tot en met 3 augustus 2019 in Antwerpen en heeft als thema ‘Reizen’.

Onder leiding van hoorspelmaker Ilse Cox en twee redacteuren van literair tijdschrift ZINK werken de residenten aan een hoorspel over Antwerpen. De verhalen worden geplaatst in een viertal maquettes van plekken, gebouwen of ruimtes uit Antwerpen. Deze maquettes worden voor de Zomerkaping gemaakt door een decorbouwer. De gekozen plekken zullen bekende en minder bekende plaatsen uit Antwerpen zijn, waarbij er niet wordt gekozen voor een één op één vertaling, maar een verbeeldingsvolle interpretatie.

Vervolgens worden de maquettes letterlijk leven in gesproken door de verhalen die de residenten zullen schrijven.

Je kan je hier opgeven voor de Zomerkaping 2019.

GESCHIEDENIS

In 2015 werd de Poëziekrant gekaapt en geredigeerd. In 2016 konden jonge literatoren onder begeleiding van redacteurs van Kluger Hans hun eigen werk publiceren. Het jaar daarop konden de residenten voor het eerst blijven overnachten. Zij werkten onder begeleiding van Bart Jacques en Gerard Leysen aan een eigen bijlage van het literaire tijdschrift Deus Ex Machina dat zij in december 2017 voorstelden in DE Studio tijdens Het Laatste Woord.

In 2018 werd er een residentie georganiseerd in museum Plantin Moretus onder begeleiding van Ephameron en met een masterclass van Astrid Haerens. De residenten stelden hun werk tentoon op de Museumnacht en tijdens Grafixx in DE Studio.