Jonge Dichter des Vaderlands

Jens Meijen is de Jonge dichter des Vaderlands!

 

Sinds 2014 heeft België een ‘dichter des vaderlands’. Voor dit idee spiekte België bij zijn noorderburen die hun ‘dichter des vaderlands’ sinds 2000 benoemen via Poetry International. De dichter wordt om de 2 jaar aangesteld en wordt verwacht om minimaal 6 gedichten te schrijven over thema’s die ons land aangaan. Tijdens gedichtendag 2018 werd Els Moors aangeduid om onze Belgische actualiteit literair te verwoorden.

In 2016 werd besloten om ook de jeugd aan het woord te laten. Daarom sloegen Jeugd en Poëzie, waar Totaal deel van uitmaakt, en Poème 2 de handen in elkaar om de eerste ‘jonge dichter des vaderland’ aan te duiden. De eerste en huidige Nederlandstalige dragen van de titel is Jens Meijen. Zijn Franstalige deelgenoot is Antoine Vermeersch. Jens zal zich engageert als Jonge Dichter des Vaderlands om minstens 3 gedichten te schrijven over en voor België, met begeleiding op maat door Jeugd & Poëzie/Totaal.

Jens Meijen (1996) studeert Literatuurwetenschappen aan de KU Leuven. Hij schrijft boek- en concertrecensies voor Humo, publiceerde kortverhalen in o.a. De Revisor, Dietsche Warande en Belfort en op Hard//Hoofd, en schrijft gedichten als de Jonge Dichter des Vaderlands.